A jó párkapcsolat titka az “egy”

2019. február 24.

A legtöbb pár nem ismeri fel, hogy kapcsolata boldogsága az “egyen” áll vagy bukik. Mi is ez az “egy”? Amikor egy nő és egy férfi úgy dönt, hogy együtt folytatják életüket, rendszerint elmulasztanak valamit.  Mégpedig azt, hogy váltaniuk kellene kettőről egyre.

A kettőben való gondolkodás annyit jelent, hogy két lény próbál teremteni egy kapcsolatot. Bármilyen kérdés, probléma, egyet nem értés merül is fel, két oldal nézőpontjai állnak egymással szemben,  és igyekeznek érvényesíteni szándékokat saját értékek, érzelmek, vagy érdekek mentén. 

Ez a működés teljesen normálisnak tekinthető az embernél, ám közel sem optimális. Túl magas a kockázat, hogy rontja,  gyengíti vagy akár tönkre is teszi a párkapcsolatot. 

Mégis hogyan éljük meg egyet nem értéseinket, eltérő gondolkodásunkat párunkkal, házastársunkkal? A módszer egyszerű, de nem könnyű. Ki kell lépnünk a kétszer egyből egyszer egybe! Ez azt jelenti, hogy kapcsolatunkra úgy tekintünk, mint egy, amiben mindketten alkotjuk, teremtjük az egyet. Álláspontunkat nem sajátként, hanem kapcsolatunk “egy”-eként alakítjuk, határozzuk meg.

Legkönnyebben úgy érthetjük meg ezt az elvet, ha egy kenyér elkészítésére gondolunk. Amikor a kenyeret dagasztják, a nyilvánvalóan különálló összetevők egységet alkotnak. A só, a víz, az élesztő és a liszt egyesül, és így egyként gyúrják őket össze. Többé nem különülnek el az alkotók, egyet képeznek, egy kenyeret.  Kis idő után képtelenség is  lenne szétválasztani őket, mert egymással egyet alkotnak. Ebben az átalakult formájukban azonban élvezetes és hasznos egységet képeznek, ami a kenyér maga.

 Párkapcsolatunkban ez annyit jelentene, hogy egyet nem értéseink alkalmával nem maradnánk csupán a “saját oldalon”, hanem együtt teremtenénk az  egyetértést, a megoldást a másik oldal igazával, szándékával, érdekével. Ez esetben nem állnánk egymással szemben, hanem lelki szemeink előtt lebegne az egység. Ez pedig nem ellentétek harcából nehezen szült kompromisszum volna.

Mi lesz így velünk? Nincs saját szándék, saját érzelem, saját érdek? El kell vesznünk az egységben? Közel sem. Először is azért nem,  mivel az egységben benne vagyunk eleve. Másfelől határozottan el kell különíteni önmagunk egyéni működését, ambícióit, amik függetlenül élnek a párkapcsolat mellett úgy, hogy azt nem sértik. 

 Teremtsük, gazdagítsuk egyéni törekvéseinket! Ezt azonban külön éljük meg a maga teljességében. Ha elnyomnánk, önmagunkat nyomnánk el. A tanulság az, hogy a sajátot nem keverjük a kapcsolat “egy”-ével, hanem jól megértve, elkülönítve mindkettőt a maga helyén, és teljességében megéljük és kiteljesítjük. Mindkettő vígan él, és élni hagy.

Az “egy” tehát annyit jelent párkapcsolatunk tekintetében, hogy abbahagyjuk a kettőként való gondolkodást és problémamegoldást a párunkkal, és magasabb szintre emelve a dolgot “egyben” gondolkodunk, amiben mindketten hiánytalanul és boldogan érvényesülhetünk.

Segítő lépések:

  1. Gondolj egy vitás dologra a párod és közted!
  2. Fogalmazd meg egyszerűen a két egymással szemben álló érvet, a tiédet és az övét.
  3. Vizsgáld ki a saját érvedet, hogy valóban a sajátod-e! Egy filmben láttad, könyvben olvastad, vagy pl. valamelyik szülőd sulykolta beléd? (Még az is lehet, hogy egy rég feledett baráttól örökölted.)
  4. Most vizsgáld meg a párod érvelését is, és állapítsd meg, hogy hogyan tudnál azzal egyetérteni. Van-e olyan része, ami tőled sem idegen?
  5. Mondd el a párodnak, hogy változtattál a nézőpontodon, és add tudtára, hogy most már egyetértesz bizonyos dolgokban vele. Hallgasd meg, miket mondd, és találj további egyetértéseket!
  6. Tovább fejlesztve az egyetértéseteket, megkérheted, hogy ő is vizsgálja meg, mivel tudna egyetérteni, hogy egységre jussatok.
  7. Érd el ezzel a módszerrel, hogy lazán “egyet” gondoljatok!
  8. Gratulálok!

Trajtler István

Ingyen letölthető e-book

Mi mindent befolyásol? Mit tettél volna másképp, és min tudsz most változtatni, ha meg tudod válaszolni ezt a kérdést?

KI VAGY?

Szó szerint létfontosságú információ ez, és az is lehet, hogy a jövőbeli boldogságod kulcsa.

Töltsd le, és olvasd el az ingyenes fejezetet!

Tovább a könyvhöz

ÚJ! Legyél az élet könnyed alkotója!

© Trajtler István. Minden jog fenntartva. A honlap tartalma a szerzői jog védelme alatt áll. Az engedély nélküli másolás vagy publikálás jogsértésnek minősül.