Legféltettebb kincsed volt: Önmagad

2015. június 26.

Tébolyítóan be vagyunk öltözve. A francia királyi udvar cicomáihoz hasonlatos módon valós személyiségünket tele aggattuk mindenféle értéktelen ronggyal és kacattal. Máz, sallang, álca jellemzi “jellemünket”.

Manapság ember legyen a talpán, aki időben megkülönbözteti embertársaiban a jövendő barátot, a torkát elharapó ellenségtől. De ez nem itt kezdődik. Ez gyakran csak látszat. Ez ott kezdődik, hogy magunk sem tudjuk kik vagyunk. Ha pontosan ismernénk kilétünket, igaz mivoltunk teljes tudatában lennénk, egészen máshogy festene a kép. El kellene hát indulnunk azon az úton, amelyen önmagunknak végre tisztázhatnánk Önmagunkat. Vagy meghátrálva tovább rettegünk ettől, utolsó leheletünkig?

Túlságosan is sok emberre igaz, hogy élete folyamán nem tudja meg magáról kicsoda. Egyre határozottabban állítom: többségünknek fogalma sincs arról, hogy kicsoda. Így nevel gyereket, így szeret, így intézi napi teendőit és így tér nyugovóra. Így nevelték, így “szerették”, így civilizálták, oktatták, hogy megfelelő legyen. Csapdában van. Belül, valahol mélyen egy véletlen pillanat meglebbent egy fátylat és ilyenkor érzi, hogy valamikor nagyon-nagyon régen még tudott magáról. Akkor még Ő Ő volt. Erről azonban le kellett mondania a többség és a túlerő kedvéért. Ezt a sajátos és egyetlen eredetet el kellet, hogy engedje, feledésre kellett, hogy ítélje, hogy elfogadják.

Hogyan lehetne megtudni, hogy valaki tudja-e magáról, hogy kicsoda? Lássuk csak! Hogyan? Valóságos kilétünk nem a név, kor, nem, foglalkozás és társadalmi szerep kategóriákban keresendő. Ezekre gyorsan megválaszolunk. Szinte automatikusan. Valóságos kilét dolgában azonban nem megyünk ezek ismeretében semmire.

Manapság óriási hangsúly került az ember felszínére. Ruhák, illatok, ékszerek és egyéb tárgyak, amikkel kilétünket igyekszünk hirdetni. Kabáttól a nyaralóig, pirszingtől a karóráig mind fontos információt közöl, viselője szándékai szerint. Sajnos semmitmondó dolgok ezek is, ha valakiről meg akarjuk tudni, ki is ő igazából. Aztán vannak divatos testtartások, mozdulatok, egy-egy csoport menő, vagy elvárt viselkedési szokásai. Biztosak lehetünk abban, hogy ezek a dolgok nem vezetnek oda, hogy tisztában lehessünk valaki kilétével. Bizonyos szándékokra rámutathatnak, de a valós egyén mélyét nemigen érintik. Persze tagadhatatlan, hogy mindenki valamilyen szinten beleviszi az egyéniségét ezekbe a felszíni “mutatványokba”. Ennek az egyéniségnek azonban gyakorta semmi köze nincs az érintetlen, belülről fakadó “originalhoz”. Van viszont egy előnyük ezeknek a felszíni dolgoknak: valóban megadhatják annak az érzésnek az élményét, mondjuk illúzióját, hogy valakik vagyunk.

Vizsgálódjunk most más oldalról! Megfigyelted-e azt, hogy valaki kitűz maga elé egy célt, és akárhogy is dolgozik rajta, inkább helyben jár, minthogy haladna? Láttál-e már olyat, hogy valaki a régóta eltervezett, drágán vásárolt pihenőjét töltötte, mondjuk egy egzotikus tájon, vagy a hegyekben, és ahogy ott volt, mégsem volt boldog? Inkább ideges és elégedetlen. Hallottál-e olyanról, hogy valaki nem képes megtalálni a párját? Keresi-keresi, de valahogy mindig mellé fog. Aztán le is mond erről a szándékáról. Beéri “kevesebbel”, vagy éppenséggel egyedül marad. Nos ezek olyan tünetek, amik arra vallanak, hogy az illető egyáltalán nincsen tisztában önmaga kilétével.

És a továbbiak: aki nem végzi munkáját érdeklődéssel és örömmel, aki nem bír a gyerekével. Vagy az, aki úgy érzi, hogy ő mindent megtesz egy dologért, de a másik alig, valamit, vagy inkább semmit. Ezek azok a jelek, amik arra mutatnak, hogy valaki nincs tisztában igazi kilétével. Önvád, örökös elégedetlenség, ritkán megélt boldogság érzése, “depresszió”, menekülés, állandó kényszer a kritikára mind-mind jelei annak, hogy az, aki szenved tőlük, alig tud önmagáról.

Az elmúlt hónapokban futtattam egy tesztet, ami kimutatta, hogy ki mennyire tudja, ki is ő igazából. Az eredményen borzasztóan meglepődtem. Jó páran kitöltötték. Amit kaptunk, egyöntetűen lehangoló volt. Az elérhető maximális pontérték felét is alig érték el a legjobbak. Többször is nekiveselkedtem, hogy könnyebbé teszem a tesztet, átvizsgáltam újra és újra a kérdéseket. Mire jutottam mindezek után? Arra, hogy az ember valóban nincs tisztában valós kilétével. Ez súlyos állítás, de így van.

A fent említett tünetekkel és állapotokkal kell tengessük életünket, amíg meg nem tudjuk magunkról az igazat. Ez a tengetés persze nem anyagi téren értendő. Ez a tengetés a kapcsolatainkat, a boldogságérzetünket, a számunkra kedvező megoldásaink megtalálásának sebességét és minőségét illeti. Belső, lelki közérzetünkre vonatkozik. De van jó hírem is.

Az adat természetesen mindenkiben megtalálható. Kibányászható, feltárható. A “soha meg nem válaszolt kérdés” valóban az volt. Idáig. A könyv azonban meg van írva. Soha nem járt út, soha nem tárgyalt nézőpont. Kifejtve, bejárva, Neked. Ébreszt, segít. Eszmélj rá, merre keresd valós kiléted! Szaggasd fel most az oly rég leszögezett fedelet személyiséged titkairól. Lépj!

Trajtler István

Ingyen letölthető e-book

Mi mindent befolyásol? Mit tettél volna másképp, és min tudsz most változtatni, ha meg tudod válaszolni ezt a kérdést?

KI VAGY?

Szó szerint létfontosságú információ ez, és az is lehet, hogy a jövőbeli boldogságod kulcsa.

Töltsd le, és olvasd el az ingyenes fejezetet!

Tovább a könyvhöz

ÚJ! Legyél az élet könnyed alkotója!

Legfrissebb bejegyzések

A függetlenség napja (eljöhet számodra is)

Ugye normális dolog az, ha az ember időnként elgondolkodik önmagáról? No, meg arról, hogy abba az irányba halad-e az élete, amerre szeretné. Merre sodorják az élet hullámai? Sodorják-e vagy képes a kormányt tartani és kedve szerint irányítani? Bizonyára nem buta dolog az ilyesmin kicsit eltöpremgeni. Az is normális, hogy az embernek veleszületett igénye bizonyos mennyiségű […]

Három feketelyuk az önfejlesztés területén / 3. A tudás fennmarad az égben

Milyen fantasztikus élmény új ismeretekre szert tenni! Milyen felemelő érzés felismerésekre, megvilágosodásra jutni önmagunkat illetően! Nekünk, önfejlesztőknek talán a legnagyobb szellemi élményt az nyújtja az életben, amikor rádöbbenünk a nagy igazságokra. Amikor megértünk olyan összefüggéseket és törvényeket, amikről azonnal elhisszük, tudjuk, hogy egész életünket meg fogják változtatni. Ilyenkor egész lényünk átitatódik az újonnan meglátott igazságokkal […]

Három feketelyuk az önfejlesztés területén / 2. Az önmagadtól származó új ismeretek megszerzése

Manapság minden tanulásunk forrását valaki más bölcsessége, összegyűjtött tapasztalatai, évszázadok felhalmozódott tudása jelenti. Ezerszámra állnak rendelkezésre tankönyvek, iskolák, tanárok, mesterek, szakkönyvek és az internet beköszöntével megérkeztünk Babilonba is. Oda, ahol minden tudás egy kupacban elérhető olvasva, hallgatva, nézve, válogatás nélkül. Mind ezeknek van egy közös nevezője: „te nem tudod, de más már jól tudja és […]

© Trajtler István. Minden jog fenntartva. A honlap tartalma a szerzői jog védelme alatt áll. Az engedély nélküli másolás vagy publikálás jogsértésnek minősül.