Ideges mert ideges?

2013. december 17.

Az emberek sokat szoktak idegeskedni. Van aki a munkahelyén, van aki otthon, és van aki az utcán ideges. Az idegesség rossz közérzetté válik, kapkodásban, aggódásban vagy például ingerült beszédben nyilvánul meg. A legrosszabb, hogy ilyenkor az ember könnyen téved, hibákat követ el, ami aztán még inkább ront a helyzeten.

A munkahelyi idegesség valakinek csak egy furcsa érzés és nem is tudja pontosan, miért válik feszültté vagy nyugtalanná, ha átlépi munkahelye küszöbét. Vannak akik pontosabban tudják a baj okát és képesek emberekhez, vagy tevékenységekhez kötni ezt az állapotot. Ők szerencsésebbek, mert legalább nem minden idegesíti őket, hanem bizonyos emberek, vagy dolgok.

Az otthoni idegességnek első látásra is sokkal kézzelfoghatóbb a forrása. Gyerekek, a társ vagy egy családtag, rokon akivel nehéz kijönni. Előfordul olyan is, hogy ugyan tudjuk, hogy kivel van bajunk, de nem tudjuk pontosan miért.

A viták, civódások, idegeskedés utólag értelmetlennek tűnik számunkra, mégis újra és újra áldozatul esünk: fel megy a pumpa és ingerültek leszünk. Aki az utcán, tömegben bizonyos helyeken ideges, az gyakran nem tudja a pontos okot. Az okok száma pedig végtelen. Lehet, hogy az időjárás, lehet hogy bizonyos zajok vagy emberek, közlekedés vagy csak éppen ahogy ébredtünk fejti ki idegesítő hatását.

Még ha tudjuk is nyugtalanító helyzetünk okait, szinte semmire sem megyünk ennyivel. A fő baj az, hogy sehol sem tanuljuk meg igazán és főként nem véglegesen kezelni a helyzetet.

Sok-sok “megoldást” kínál az idegesség-piac, de vajon melyik az, ami végleg képes kezelni idegességünket. A gyógyszerek biztosan nem. Ha lazítunk, meditálunk, másra gondolunk vagy kisétáljuk magunkból az ideges állapotot, még mindig könnyedén visszatérhet az állapot, hiszen csak a tünetet kezeltük.

Nem is beszélve az olyan “terápiákról”, melyek némi vizsgálódás után csupán jó tanácsokkal látnak el bennünket. Megmondják mire kell figyeljünk és hogyan viselkedjünk majd ezután. Valójában a bajok igazi oka feltáratlan marad, így az idegesség forrása is. Gyakran jókora fegyelemre épít. Ez önmagában is idegesítő lehet. Valójában ismeretlen, feltáratlan belső késztetések elleni harcra buzdít. Ezért van az, hogy sokan fel is adják a küzdelmet és elkönyvelik, hogy ők pedig ilyenek. Megmagyarázzák, hogy kitől örökölték ideges, nyugtalan természetüket, vagy túl érzékeny viselkedésüket. Körülmények és helyzetek függőiként élik életüket. Nem is gondolják, hogy idegesség nélkül is élhetnének.

A jó hírem az, hogy lehet idegesség nélkül élni. Az idegességnek van konkrét, bennünk rejlő forrása, és az a forrás teljesen hatástalanítható. Az első lépés, amit meg kell tegyünk, hogy pontosan behatároljuk az okokat. Ha ezzel meg vagyunk jöhet a gyomlálás. Régmúlt emlékek, helytelen és egyben elfeledett döntések kerülnek felszínre és vesztik el romboló hatásukat. A fejlődési folyamat egy kulcsfontosságú részét képezheti, hogy megismerkedünk Önmagunkkal. Idegességünk forrása legtöbbször egy, vagy több önmagunkkal fennálló konfliktus. Ha pontosan megtalálja önmagát valaki, többé képtelen ilyen “rejtett vitákba” bonyolódni. Ha pedig önmagával igazi egységet képez, az óriási erőt jelent. Óriási szellemi erőt! Akkor aztán ütött az óra, a környezetben megjelenő idegesítő tényezőknek.

Trajtler István

Ingyen letölthető e-book

Mi mindent befolyásol? Mit tettél volna másképp, és min tudsz most változtatni, ha meg tudod válaszolni ezt a kérdést?

KI VAGY?

Szó szerint létfontosságú információ ez, és az is lehet, hogy a jövőbeli boldogságod kulcsa.

Töltsd le, és olvasd el az ingyenes fejezetet!

Tovább a könyvhöz

ÚJ! Legyél az élet könnyed alkotója!

© Trajtler István. Minden jog fenntartva. A honlap tartalma a szerzői jog védelme alatt áll. Az engedély nélküli másolás vagy publikálás jogsértésnek minősül.