Az MLM hajtómotorja

2015. november 5.

Én csodálatos dolognak tartom az MLM-et. Kilenc igen aktív évet töltöttem el eddig egy ragyogó cégnél, és ezek után én így látom. A hálózatokat divatos dolog kritizálni, utálni, de aki a dolog mélyére néz, és tapasztalatot gyűjt, az észreveheti, hogy mérhetetlen sok érték és lehetőség rejlik bennük.

Egyik oldalon az a pénz, aminek a megkeresésére lehetőség van, sok embernek előrelépést, biztonságot, vagy kiugrás jelenthet. Másfelől az a fejlődés, amit mind személyiségében, mind üzleti hozzáértésben az ember bejárhat, határtalan. Nincs még egy ilyen korrekt iskola a valós üzleti életről, üzleti kommunikációról, vezetésről és csoportépítésről.

Az egyetlen gond a hálózati üzletekkel, hogy pimaszul őszinték. Pontosan azt adják vissza, amit az ember odatesz. Kíméletlen tükörként viselkednek. Ha valaki hozzáértő módon műveli, csodákat ér el vele. Ha hozzá nem értő módon használják, szörnyű “eredményeket” ad cserébe. Sőt, még kárt is tudunk okozni, ha helytelenül kommunikálunk. Ez egyébként más területeken is így van. A különbség az, hogy az MLM természete megköveteli a nagy mennyiségű kommunikációt, és így jobban láthatóvá válnak a tudásbeli hiányosságok. Mondom, az MLM őszinte.

Ami mostanában foglalkoztat, az az MLM-ek hajtómotorja. Mint minden vállalkozás, a network is egy gondolattal, egy inspiráló, lázba hozó ötlettel indul. Ezt a különleges ötletet nevezik célnak, álomnak. És pont ennél az indulásnál lépünk egy nagyon törékeny jégre. Az emberek nagy része nem gondolkodik tudatosan célokkal. Nincs ebben sem képzettségük, sem komoly tapasztalatuk. Amikor azonban egy MLM-es barátjuk megkéri őket, hogy indítsák el vállalkozásukat helyesen, kitűzött célokkal, akkor gyakran be is szakad ez a jég. Ezt azonban ritkán veszik észre azonnal. Ezen a ponton végzetes, de nagyon is csendes sérülést szenvedhet az új MLM-vállalkozó hajója. Azért mondom, hogy csendes, mert észrevétlen egy jó ideig.

Amikor kiderül, hogy a célkitűzések területén hiba történt, addigra már lehet, hogy rengeteg munkát befektetett az illető. Mik ennek a korai sérülésnek a későn megmutatkozó tünetei? Például az, hogy a célt valami miatt sosem érik el. Kudarcként élik meg, és gyakran leminősíti magát az, aki szenved tőle. Ilyenkor több, vagy okosabb munkavégzés felé irányítják a figyelmét, de igazából ez nem oldja meg a céloknál elkövetett hiba kérdését. Van olyan is, hogy valaki kitűzi a célt, és egy jó idő után veszi csak észre, hogy ez a cél, amit jó ideje követ, nem a sajátja. Aztán az is megesik, hogy valaki elér egy szép célt, meg is ünnepli, de ahogy leszáll az este, elcsendesedik, és kicsit felülről néz rá az “egészre”, észreveszi, hogy nem igazán lett boldogabb, nem érzi a beteljesülés legalább egy ideig tartó mámorát. Nem érzi, hogy életében “szintet lépett” volna.

Az egyik nagyon kellemetlen tünete a helytelen célkitűzésnek az, hogy az ember megingatható. Jön egy ismerős, családtag, beszélgetnek tervekről, és az illető kétségeket, bizonytalanságot hint az addig stabilnak hitt célok kertjébe. Ennek az elbizonytalanodásnak egy másik formája az, hogy miután egy ideje követik a célt, valamilyen hatásra úgy érzik, változtatni kell rajta. Ez a folyamat azonban nem áll itt meg, mert újra és újra előjön a késztetés a változtatásra. Minden változtatásnál lelkes és belendül, de az ahova meg szeretne érkezni, időnként eltűnik és helyébe lép valami más. Egy ilyen célt persze sosem érnek el. Az is jellemző tünet, amikor valaki kezdettől fogva úgy érzi túl nagy a „falat”, nem lesz ereje végigcsinálni. Az illető valamilyen hatásra kitűz egy számára irreális célt, de belül sose hisz benne igazán. Ebbe egy idő után eléggé belefárad az ember, de egy bátor jellem, nem adja alább. A sor végén álljon még egy kellemetlen jelenség, amikor azt találjuk, hogy valaki képtelen célt kitűzni. Egyszerűen, keresgél, halogat, bizonytalankodik, és sose végzi el vállalkozása első lépését.

Ezek a helytelenül kitűzött céloknak köszönhető fájdalmas élmények nem velejárói a sikeres és boldog MLM-üzletnek. Annak is rossz, aki átéli, és annak is, aki ott van, hogy segítő kezet nyújtson. A vezető egyik rémálma az, amikor úgy érzi, képtelen hozzásegíteni barátját ahhoz, hogy az célját elérje, és megízlelje a siker oly édes érzését. Így vagyunk összerakva. Az okozza a legnagyobb örömet, ha valakit sikerrel segíthetünk.

Mi ennek a célok körüli hibázásnak az oka? Igen, ez a fő kérdés! Nagyon kézenfekvő az, hogy az ember jól figyeljen oda, akár vezető, akár vezetett, hogy helyesen tűzze ki céljait. Biztos, hogy vannak, akik meg is teszik ezt. Sőt vannak erre a témára bőséggel külön tréningek is. Van azonban egy dolog, amit nem szoktak érinteni. Van itt valami, ami minden látható hiba és jelenség mögött meghúzódik. A dolog méregfoga. Ez pedig nem a célok kérdése, hanem az, ami a célokat megelőzi időben és rangban.

Vigasztalásul azért, hogy erről a „méregfogról” a következő írásomban adok majd részleteket, álljon itt öt lépés, amivel máris jobbá teheted, fejlesztheted célkitűző képességedet.

1. Vonulj el egy zavartalan helyre, kicsit csendesedj le egy tea, vagy capuccino társaságában! Kapcsold ki a telefont és szánj csak magadra egy kis időt!

2. Gondolj most egy nagyobb célodra és figyeld meg a következőt: azonnal előtted áll teljes pompájában az a cél? Érzed, hogy hozzád tartozik, inspirál, mozgásba hoz? Máris ugranál, hogy tégy érte?

3. Ha így van, ügyes vagy, passz! Ha nem érzed a 2. pontban említett érzéseket, tedd a következőt! Engedd szabadjára magad, “terjedj szét” (mondhatnám, nyílj ki), és találj egy olyan célt az életedben, amire illik az, hogy tökéletesen hozzád tartozik, inspirál, és szinte azonnal mozgásba lendítene.

4. Éld át ennek a célnak a csodálatos erejét és élvezd az élményt, amit a közelsége ad neked!

5. MOST JÖN A LÉNYEG! Ezt a célt nem hagyhatod magára, hogy húsz év múlva megint eszedbe juttassa valaki! Gondold át, hogy mit tehetnél azért, hogy ez a cél innentől kezdve elszakíthatatlanul Veled legyen, és JELEN legyen! Az, hogy ezt milyen formában oldod meg, nagyon egyéni, szinte intim. Ebben nem adok tanácsot, mert nem biztos, hogy eltalálom, hogy neked mi lesz erre a legmegfelelőbb. Légy kreatív és találd ki a módját magad, hogy miként tarthatod ezt a csodálatos célt folyamatosan a szemed előtt! Ha a megtalált cél tényleg a Tiéd és olyan, amit fent körülírtam, egészen biztos, hogy megtalálod a módját, hogyan költözz vele teljesen össze.

Trajtler István

Ingyen letölthető e-book

Mi mindent befolyásol? Mit tettél volna másképp, és min tudsz most változtatni, ha meg tudod válaszolni ezt a kérdést?

KI VAGY?

Szó szerint létfontosságú információ ez, és az is lehet, hogy a jövőbeli boldogságod kulcsa.

Töltsd le, és olvasd el az ingyenes fejezetet!

Tovább a könyvhöz

ÚJ! Legyél az élet könnyed alkotója!

© Trajtler István. Minden jog fenntartva. A honlap tartalma a szerzői jog védelme alatt áll. Az engedély nélküli másolás vagy publikálás jogsértésnek minősül.