Három fekete lyuk az önfejlesztés területén / 1. Az önismeret holisztikus jellege

2020. október 24.

Holisztikus annyit jelen, hogy teljességre törekvő. Amikor az önismeret holisztikus jellegéről beszélek, akkor egy olyan jelenséget és összefüggést hangsúlyozok, ami gyakorta a tekinteten kívül esik.

Hogy néz ki ez a „kívül esés”? Problémánk támad a gyerekkel. Segítséget kérünk attól, aki jobban ért a gyerekhez, mint mi. Tanácsot kapunk a gyerek kezeléséhez, neveléséhez. Nem jövünk ki bizonyos emberekkel. Zaklatottak vagyunk. Keresünk valakit, aki megtanít arra, hogy mit tegyünk a zaklatottságunkkal és hogyan bánjunk azzal, aki felzaklat. Konfliktusaink vannak a párunkkal. Egy darabig elviseljük, majd eljön az idő, amikor házassági, párkapcsolati szakértőhöz fordulunk. Tanácsokat, feladatokat kapunk, hogy miként kezeljük, kerüljük a konfliktusainkat.

Sorolhatnám: stressz, időhiány, szétszórtság, viták, megszakadt kapcsolatok a rokonságban, rendszeresen összetört autó, elszúrt sütemények, peches vásárlások, örökös nátha, féltékenység, „hol a slusszkulcs?”.

Minden problémánkhoz keressük a megoldást, a szekértőt, a terület specialistáját. A specialisták olykor nagy tudásúak, segíteni tudnak és olykor nem. Megkapjuk a tanácsot, de egy valami rendszerint kimarad a kezelésekből vagy ritkán kerül a felírt receptre. Pedig bármilyen problémát is kezelünk, a háttérben, a dolgok mélyén ott rejlik. A problémák gyökeréről van szó. Arról a pontról, ahonnan minden helyzet, legyen az áldás, legyen az átok, elindul. A forrásról beszélek.

A forrás te magad vagy. Ha baj van a gyerekkel és tanácsot kérsz másoktól, akkor átugrod önmagad és gyermeked legbelső igazságait és külső erőkre bízod magatokat. Ha kommunikációs fogásokat tanulsz, rendszerekbe skatulyázott emberismeretet, átugrod a társaiddal kapcsolatos valós, tényleges adatokat, tényezőket. Amikor párkapcsolatod rendezéséhez tanácsokat fogadsz el, átugrod azokat a régóta elfedett, talán soha fel nem tárt, ismeretlen erőket, amelyek láthatatlan szálakon mozgatják az eseményeket.

Problémáid hátterében, a valós okok zónájában vajon mit találsz? Önmagadat. Az ismeretlen önmagadat. És az ismeretlen embertársadat, aki önmaga sem ismeri magát, ezért jelezni is képtelen számodra kilétét. Minden történés oka egy te, egy ő. Egy ismeretlen te, egy ismeretlen ő.

Ha jól ismernéd önmagad, tudatában lennél annak, mit él át a gyereked, amikor rosszul bánsz vele. Ha jól ismernéd önmagad, a gyerekedet meg tudnád tanítani a önmaga ismeretére. Ennek következtében, pontosan tudnád, mi segíti őt és mi nem, mert el tudná mondani neked. Mi okozna konfliktust, ha teljes a megértés?

Ha ismernéd önmagad, nem zaklatnának fel bizonyos emberek, mert tudnád ki vagy és tudnád ki nem. Jól tudnád, mit kérdezz, és ezzel be tudnád azonosítani a másik kilétét és szándékait. Ha jól ismernéd magad, tudnád, kivel kötheted össze az életedet és tudnád, mekkora mennyiséget szeretsz elviselni abból, amit ő máshogy tesz és máshogy gondol. Gondoskodnál arról is, hogy megtudd időben, hogy ki is ő valójában. Ugyan, hogy tudnál vitázni vele, ha már beleegyeztél abba, hogy úgy szereted őt, ahogy van?

Az önismeret holisztikus jellege tehát az, hogy önmagad pontos ismerete az életed összes területére döntő hatással van. Bármely problémádat is veszed, mind hátterében önmagad, mint ismeretlen és rejtett mozgató jelen vagy forrásként. Kapcsolataid minősége nagyobb részt ennek az ismeretnek a függvénye. Minél többet ismersz magadból, annál simább és hatékonyabb társas lény vagy. A jó önismeret továbbá megadja azt a képességet is, hogy környezeted szereplőit könnyen beazonosítsd, hiszen az őszinte önismeret jellegzetes mintázatainak már tudatában vagy.

Egy cseppet sem gondolom, hogy nem kellenek az évezredek, évszázadok, évtizedek bölcsességeiből merítenünk. Tanítások, tanácsok, rendszerek, terápiák mind-mind segítenek az embernek. Az önismeret holisztikus jellege azonban minden segítséget áthat és minden létező bajunk hátterében érvényesül.

Itt az ideje, hogy fejlődésünk, önfejlesztésünk legalapvetőbb gyakorlatába önmagunk precíz megismerését beillesszük! Bármely életterületünket is választjuk ki arra, hogy  javítsunk rajta, felismerve az önismeret holisztikus jellegét, az első és legalapvetőbb lépés az lenne, hogy jól megismerjük önmagunkat.

Trajtler István

Ingyen letölthető e-book

Mi mindent befolyásol? Mit tettél volna másképp, és min tudsz most változtatni, ha meg tudod válaszolni ezt a kérdést?

KI VAGY?

Szó szerint létfontosságú információ ez, és az is lehet, hogy a jövőbeli boldogságod kulcsa.

Töltsd le, és olvasd el az ingyenes fejezetet!

Tovább a könyvhöz

ÚJ! Legyél az élet könnyed alkotója!

© Trajtler István. Minden jog fenntartva. A honlap tartalma a szerzői jog védelme alatt áll. Az engedély nélküli másolás vagy publikálás jogsértésnek minősül.