Önbizalom a jövő záloga

2016. március 26.

Képzeld csak el, hogy valami nagyon fontos dolog miatt két órára el kell rohannod otthonról. Azt is képzeld hozzá, hogy van egy a négy éves kislányod, és nem hagyhatod egyedül magára. Kire bíznád, ha nem vihetnéd magaddal? Szomszédra? Anyádra?

Biztos találnál valakit, ha elég ügyes vagy és megoldanád a dolgot. De kire bíznád legszívesebben? Kiben bízhatsz a kislányodat tekintve a leginkább? Nos, mit válaszolsz? Nyilvánvaló, hogy önmagadban.

Ez az egyszerű példa rávilágít egy nagyon meglepő dologra Veled kapcsolatban. Ez pedig az, hogy a fenti esetben óriási önbizalmad van a kislányoddal kapcsolatban. Igaz? Vajon hány egyéb dolog van az életedben még, amivel kapcsolatban leginkább magadban bíznál? A házad, az értékeid, az autód? Ha bajba kerül a férjed, vagy a feleséged, kire bízod leginkább a segítséget? Másokra? Nem valószínű. Napnál is világosabb, hogy akár mit is gondolsz az önbizalmadat illetően, igenis jókora adaggal rendelkezel belőle már most is.

Mégis miért van az, hogy ennek ellenére gyakran érzi azt az ember, hogy sokkal több önbizalomra volna szüksége, mint amivel jelenleg rendelkezik? Miért vágyunk oly sokan még többre abból, amink már amúgy is van?

Az önbizalom számodra hiányzó része a jövőd záloga. Az önbizalom, ami után sóvárogsz, az arról a többről szól, amivé még válni szeretnél. Ha nincs önbizalmad, nincsen jövőd sem. A meglévő önbizalmad lehet, hogy épp arra elegendő, hogy a jelen dolgait, állapotát megtartsd. De nem elég arra, hogy előrelépj, akár egy centit is. Nem elég arra, hogy növekedj, és többé válj. Nem elég arra, hogy mind az a kudarc és fájdalom eltűnjön az életedből, amitől oly régóta szenvedsz. Nem elég arra, hogy bebizonyítsd, az álmaid valóban csodálatosak.

Ha nem mersz megszólítani valakit, pedig épp itt volna az ideje, maradsz az, aki eddig is voltál. Ha megszólítod, többé válsz. Ha nem állsz a főnök elé, hogy ideje többet fizetnie a munkádért, nem fogsz az életben előrelépni. Folytatod majd azon a szinten, amit már eléggé meguntál. Ha nem lépsz a többiek elé az igazsággal, és nem harcolsz meg az igazadért, továbbra is annak fognak tartani, aki voltál. Ha kiállsz és színt vallasz, többnek fognak tartani, még ha nem is értenek veled egyet. Ha nem vágsz bele a soron következő fejlődésedet jelentő iskolába, vagy tartva a bukástól, nem jelensz meg a vizsgán, csak mélyebbre taposod magad kudarcaid fullasztó mocsarába.

Az önbizalom tehát nem az, hogy hiszel-e Önmagadban. Nyilvánvalóan nagyon is hiszel. Az önbizalom inkább a jövőd irányába tett lépéseid sora. Az önbizalom a jövő teremtésének képessége. Az önbizalom a tettek területe. Az általad megálmodott élet megvalósulásának záloga.

Trajtler István

Ingyen letölthető e-book

Mi mindent befolyásol? Mit tettél volna másképp, és min tudsz most változtatni, ha meg tudod válaszolni ezt a kérdést?

KI VAGY?

Szó szerint létfontosságú információ ez, és az is lehet, hogy a jövőbeli boldogságod kulcsa.

Töltsd le, és olvasd el az ingyenes fejezetet!

Tovább a könyvhöz

ÚJ! Legyél az élet könnyed alkotója!

© Trajtler István. Minden jog fenntartva. A honlap tartalma a szerzői jog védelme alatt áll. Az engedély nélküli másolás vagy publikálás jogsértésnek minősül.