50 kérdés a figyelemről

2015. június 5.

Vigyázat! Ez az írás nem mond semmit. Rajtad a sor!

Megfigyelted már, hogy mire figyelsz? Persze-persze: mindig arra, amit csinálsz. Tudom. De mire figyelsz, amikor éppen nem kell figyelned valamire? Amikor nem felügyeli egy tudatos tevékenység a figyelmed? Amikor a sorban állsz vagy utazol? Mire figyelsz, amikor eszel, amikor zuhanyzol? Amikor vársz a bankban, vagy abban az öt percben, amíg elgyalogolsz oda, ahol majd dolgod akad?

Talán tervezgetsz ilyenkor, vagy inkább másokat nézel? Ha másokat nézel, elemzed-e őket, vagy csak ösztönösen alakulnak a gondolatok, vélemények benyomásaid nyomában? Tudatában vagy annak, hogy kifelé figyelsz, vagy befelé? Szoktál Te befelé figyelni? Mire figyelsz, ahogy autózol? Egyáltalán tudod-e, mit csinálsz ezekben a potyadék időkben az elméddel? Magadnál vagy? Vagy csak “történik az idő az agyadon”? Csinálod-e a figyelmet, vagy valami ismeretlen robotféle irányítja neked? Nálad hol a jelen, kint vagy bent?

A te figyelmed, ha szabad, szálldos mindenfelé, vagy rögzített? Tudod-e, hogy mikre kapod oda a tekinteted, és tudod-e irányítani akarat szerint, hogy ne tedd ezt? A figyelmedet milyen mértékben irányítja a környezet változása? Tudsz úgy nyugton ülni, hogy ne vedd elő a világhálót, és tudsz-e úgy járni, hogy ne tartsd a kezedben, vagy nagyon elérhető helyen a mobilod? Volt már olyan érzésed, hogy valami a figyelmedre csimpaszkodott? Figyelsz a nem látható dolgokra? Figyelsz 10 méternél magasabbra? Vannak-e dolgok, amiknek a figyeléséről leszoktattad magad? Jó Neked, hogy nem látod ezeket többé? Ha bemész egy plázába, vagy bevásárolsz, hol jár a figyelmed? Az embereken, vagy a tárgyakon? Érezted már, hogy vásárolgatás közben szétszóródsz? Tudod mit csinált éppen a figyelmed, mielőtt rajtakaptad ezen az öncélú és fárasztó tekergésen?

Mire figyelsz, amikor pihensz, amikor vége a hajtásnak? Bámulás, TV, rádió, filmek, magazinok? Nézed a mennyezetet, hallgatod a környezeted? Jut-e figyelmed egy embernek? Mikor figyeltél egy embert utoljára? Úgy értem, mikor figyeltél RÁ igazán? Mikor nézted, vizsgáltad, hogy mi van ott? Mikor volt, hogy kíváncsi voltál rá, nem csak arra, mit beszél? Mikor jutottál új és meglepő információhoz ilyen módon valakiről? Mikor esett meg, hogy mohón faggattál valakit, mert annyira hajtott a személyével kapcsolatos kíváncsiság?

Figyelsz magadra? Szoktál megtudni magadról valami újat? Érdekelnek téged a Te dolgaid? Vannak-e feltáratlan titkok, részletek Önmagadról? Keresed a társaságod? Jóban vagy magaddal? Megengeded, hogy olykor mondjon valamit Neked az a belső Valaki odabentről? Meghallod, amikor próbálkozik, szól hozzád? Tudsz a dolgaidról? Tudsz te magadról?

Nos, válaszoltál-e a fenti kérdésekre, vagy csak olvastad őket?

Ez az egész mire is volt jó?
Csak én voltam Rád kíváncsi!
De történhetett ennél több is…

Trajtler István

Ingyen letölthető e-book

Mi mindent befolyásol? Mit tettél volna másképp, és min tudsz most változtatni, ha meg tudod válaszolni ezt a kérdést?

KI VAGY?

Szó szerint létfontosságú információ ez, és az is lehet, hogy a jövőbeli boldogságod kulcsa.

Töltsd le, és olvasd el az ingyenes fejezetet!

Tovább a könyvhöz

ÚJ! Legyél az élet könnyed alkotója!

© Trajtler István. Minden jog fenntartva. A honlap tartalma a szerzői jog védelme alatt áll. Az engedély nélküli másolás vagy publikálás jogsértésnek minősül.